این آزمون برای ارزیابی دانش مدرس از مفاهیم مربوط به زبان و استفاده از زبان، و پیشینه و تمرین آموزش و یادگیری زبان طراحی شده است.
پنج حوزه در آزمون داتفا ارائه می‌شود  که هریک در زیر معرفی می‌شوند: حوزه اول در آزمون دانش تدریس از 3 بخش اصلی توصیف زبان و مهارت‌های زبانی، پیشینۀ یادگیری زبان و پیشینۀ آموزش زبان تشکیل شده است که هر یک از آنها شامل زیربخش‌های متفاوتی هستند:

حوزۀ 2: طراحی درسی و استفاده از منابع آموزش زبان

حوزه دوم در آزمون دانش تدریس از 2 بخش اصلی طراحی و آماده‌سازی درس یا مجموعه‌ای از دروس و انتخاب و استفاده از منابع تشکیل شده است که هر یک از آنها شامل زیربخش‌های متفاوتی هستند:

حوزۀ 3: مدیریت فرایند آموزش و یادگیری حوزه سوم در آزمون دانش تدریس از 2 بخش اصلی زبان مدرسین و زبان‌آموزان در کلاس و مدیریت کلاسی تشکیل شده است که هر یک از آنها شامل زیربخش‌های متفاوتی هستند. این حوزه، دانش شرکت­ کنندگان را درباره آنچه در کلاس درس اتفاق می­ افتد، به لحاظ زبان مورد استفاده معلم یا زبان­ آموزان، نقش­هایی که معلم می­تواند ایفا و شیوه ­های استفاده از رویدادهای کلاس و تعامل با کلاس، می ­سنجد:

حوزۀ 4: زبان‌آموزان غیربزرگسال آزمون این حوزه، دانش مدرس زبان را نسب به مفاهیم مربوط به یادگیری زبان‌آموزان غیربزرگسال مورد سنجش قرار می‌دهد. دانش مورد نیاز برای شرکت در آزمون این حوزه عبارتند از: دانش برنامه‌ریزی درسی برای غیربزرگسالان، دانش تدریس راهبردهای آموزشی، انجام فعالیت‌های آموزشی و اطلاع از منابع آموزشی، دانش چگونگی به چالش کشیدن زبان‌آموزان غیربزرگسال و همچنین دانش چگونگی سنجش کلاسی زبان‌آموزان غیربزرگسال. حوزۀ 5: آزمون کاربردی دانش تدریس زبان فارسی آزمون تدریس عملی داتفا پنجمبن آزمون از حوزه‌های  اصلی (Core modules) است و هدف آن، ارزیابی کلاسیِ توانایی تدریس عملی افراد است.
شما می توانید در صورت داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان یا زبان‌های خارجی، گذراندن دوره‌های تربیت مدرس آموزش زبان دوم یا خارجی و یا داشتن سابقه کاری مرتبط با آموزش در این آزمون شرکت کنید تا دانش و مهارت های خود را به رسمیت بشناسید. توصیه می‌شود برای شرکت در این آزمون حداقل دانش زبانی شرکت‌کنندگان، سطح میانی باشد.
شما با شرکت در این آزمون می‌توانید:
  • دانش خود در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان را به‌روز کنید و با نکات ضروری و موردنیاز در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان آشنا شوید.
  • تجربه آموزشی خود را به رسمیت بشناسید، مهارت های تدریس خود را به‌روز نگه دارید و فرصت‌های شغلی خود را توسعه دهید.
  • پس از شرکت در هر حوزه گواهی دریافت خواهید کرد و با استفاده از آن می‌توانید در اقصی نقاط جهان به آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان بپردازید.
آزمون داتفا به‌صورت عینی و معمولاً در قالب پرسش‌های چندگزینه‌ای و وصل‌کردنی طراحی می‌شود. هر حوزه شامل ۸۰ پرسش است و برای پاسخ‌گویی به هر حوزه ۸۰ دقیقه زمان در نظر گرفته شده‌است. تمامی پرسش‌ها در این آزمون امتیاز برابر دارند و در قالب‌های وصل‌کردنی، چندگزینه‌ای، مرتب‌سازی و پیداکردن جواب نامرتبط طرح شده‌اند.
بله، داوطلبان پس از گذراندن حوزه 3 در آزمون عملی شرکت خواهند کرد.
نتایج آزمون معمولاً دو هفته پس از دریافت برگه‌های پاسخ در بنیاد سعدی صادر می‌شود.
گذراندن دوره‌های تربیت‌مدرس مقدماتی و تکمیلی بنیاد سعدی کامل‌ترین و سریع‌ترین راه برای رسیدن به نمره مطلوب در آزمون داتفا هستند.
درحال حاضر، این آزمون تنها توسط بنیاد سعدی برگزار می‌شود.
هزینه آزمون داتفا 700 هزار تومان است.
داتفا تنها یک آزمون است، اما دوره‌های تربیت‌مدرس، دوره های آموزشی با واحدهای نظری و عملی هستند.  با شرکت در هر سه حوزه آزمون داتفا، می‎‌توانید در سه روز سه کارت مربیگری به‌دست آورید. اما شرکت در دوره‌های تربیت مدرس مقدماتی و تکمیلی به‌طور نسبی 1 تا 2 ماه زمان می‌برد.  اگر تجربه تدریس یا مدرک مرتبط داشته‌ باشید می‌توانید بدون گذراندن دوره تربیت‌مدرس در این آزمون شرکت کنید و کارت مربیگری خود را در مدت زمان کوتاه به‌دست آورید.